Jsou lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou pít kofeinové nápoje, ale své oblíbené kávy se vzdát nechtějí. Mají štěstí, mohou si dát bezkofeinovou kávu. Jak se taková káva připravuje? A je opravdu bez kofeinu?
Odstraňování kofeinu může probíhat dvěma způsoby. Při tom prvním se kofein odstraňuje pomocí organických rozpouštědel. Zelené kávové zrno se nejprve napaří, aby se rozevřelo a usnadnil se tak průnik rozpouštědla. V něm se potom zrna namáčí a tím se extrahuje ze zrn kofein.
Při druhém způsobu, také známém jako švýcarská "mokrá" metoda, se zrna máčí ve vodní lázni a ve filtru z aktivního uhlí se do vody vylučuje onen kofein. Zrna se potom znovu usuší ve speciálních nádržích. Zbylá voda plná aromatických látek se zpracuje do koncetrátu, kterým se káva následně postříká. Tato metoda je ale velmi nákladná.
Obě metody odstraní většinu kofeinu, a to až 97 procent. V jednom šálku bezkofeinové kávy se tak objevuje 1 - 5 mg kofeinu v závislosti na přípravě nápoje. Bezkofeinová káva má ovšem jinou chuť. Spolu s kofeinem se odstraní totiž i některé aromatické a chuťové složky. A většina bezkofeinové kávy obsahuje chemické příměsi.
Zajímavost na závěr: v roce 1962 byl v Čechách udělen patent na technologickou přípravu bezkofeinové kávy panu Zdeňku Žáčkovi, významnému odborníku na kávu.