French press je elegantní alternativní kávovar pro přípravu výtečné kávy. Příprava je jednoduchá a výsledná káva lehká a výtečná.
- Nejprve si namelte kávu. Zvolte hrubé mletí, aby vám káva neprošla sítkem. Na 1/2 litru budete potřebovat zhruba 35 g kávy, což je zhruba 3,5 zarovnaných polévkových lžic.
- Předehřejte si french press jednoduše tak, že jej vypláchnete vroucí vodou.
- Vsypte kávu do french pressu a zalijte. Ovšem nikdy ne úplně vroucí vodou. Nechte ji trochu odstát. Ideální teplota je mezi 93 a 94 stupni.
- Nechte kávu pracovat. Extrahujte zhruba 4 minuty. Délka extrakce se liší podle jemnosti mletí. Čím hruběji kávu namelte, tím déle můžete extrahovat.
- Opatrně stlačte píst dolu.
- Kávu ihned rozlejte do hrnečků, nebo ideálně přelijte do jiné nádoby, aby nedocházelo k další extrakci kávy. Výsledná chuť by byla příliš hořká.
Dobrou chuť.
Pro inspiraci a názornou ukázku si můžete pustit následující video: