Jak připravit kávu ve french pressu

French press je elegantní alternativní kávovar pro přípravu výtečné kávy. Příprava je jednoduchá a výsledná káva lehká a výtečná.

 

  1. Nejprve si namelte kávu. Zvolte hrubé mletí, aby vám káva neprošla sítkem. Na 1/2 litru budete potřebovat zhruba 35 g kávy, což je zhruba 3,5 zarovnaných polévkových lžic.
  2. Předehřejte si french press jednoduše tak, že jej vypláchnete vroucí vodou.
  3. Vsypte kávu do french pressu a zalijte. Ovšem nikdy ne úplně vroucí vodou. Nechte ji trochu odstát. Ideální teplota je mezi 93 a 94 stupni.
  4. Nechte kávu pracovat. Extrahujte zhruba 4 minuty. Délka extrakce se liší podle jemnosti mletí. Čím hruběji kávu namelte, tím déle můžete extrahovat.
  5. Opatrně stlačte píst dolu.
  6. Kávu ihned rozlejte do hrnečků, nebo ideálně přelijte do jiné nádoby, aby nedocházelo k další extrakci kávy. Výsledná chuť by byla příliš hořká.

Dobrou chuť.

 

Pro inspiraci a názornou ukázku si můžete pustit následující video: